2024. június 29., szombat

Véleményem Chiara: Repülj, ​szitakötő! című könyvéről *--*

 Chiara

 Repülj, ​szitakötő! 

 

A ​SZERELEM MINDIG ELÉG?

A huszonhárom éves Laura írországi tanulmányait félbeszakítva érkezik haza a húga temetésére. Karina tizenhét évesen vesztette életét, egy esős novemberi délután a város legendás Ördög-hasadékába zuhant. Minden jel arra mutat, hogy a halála baleset volt.

Amikor azonban Laura szembesül vele, hogy közel sem ismerte olyan jól Karinát, mint hitte, nyomozni kezd. Mit keresett a húga esőben az Ördög-hasadéknál? Hogy zuhanhatott le, mikor mindannyian tudják, hova ne lépjenek? Miért mondta azt az apjuk, hogy Karina megölte magát?

Laura egyetlen támasza a legjobb barátja, Máté, aki iránt nem várt érzések ébrednek benne. Attól tart, hogy mindez megmérgezheti a barátságukat, így miközben Karina verseit felfejtve igyekeznek kideríteni, mi is történt, Laura mindent megtesz azért, hogy elnyomja magában az egyre erősebben tomboló vágyat.

De megbirkózhat-e egyszerre a gyásszal és a szerelemmel, a bűntudattal és a szenvedéllyel, valamint a világát felforgató titkokkal? Elárulhatják-e a versek, hogyan halt meg Karina? Mi az ára a hazugságoknak?

MERÉSZ ÉS FELKAVARÓ TÖRTÉNET AZ IGAZSÁG KERESÉSÉRŐL, A TESTVÉRI SZERETETRŐL ÉS A SZERELEM EREJÉRŐL.

Író: Chiara

Kiadó: Könyvmolyképző

Számomra ez volt a tavalyi év legvártabb megjelenése. 

Amikor felröppent a hír, hogy az írónőnek új kötete jelenik meg, már teljesen biztos voltam abban, mindenképpen megszerzem és elolvasom, bár akkor még nem sejtettem, pár hónappal később, mennyire aktuális lesz. A Pillangólány óta rajongok a szerző munkásságáért, azóta több novelláját olvastam és már alig várom, hogy még sok-sok Chiara regényt szerezhessek be a közeljövőben.

 Figyelem!

Cselekményleírást tartalmaz! 


,, Mert azok a versek, amelyekkel a megfelelő időben találkozunk, képesek meggyógyítani a lelket.

 

Röviden a történetről....

Laura külföldről tér haza, hogy részt vegyen húga temetésén.Több emberrel is találkozik, akik még jobban felkeltik a figyelmét, miszerint imádott testvére nem baleset áldozata lett, hanem valaki megölte. Innentől veszi kezdetét egy családi titkokkal fűszerezett, érzelmekkel átszőtt történet, amelynek a végén olyan dolgok derülnek ki, amik jobb lett volna, ha örökre titokban maradtak volna.

A borító.....

Szerintem nincs rá jobb szó, mint a gyönyörű. Láttam a borítóterveket, de nekem végig ez volt a tökéletes befutó és annyira reméltem, hogy erre esik a választás.  Nagyon örültem, amikor kiderült, tényleg ez lett a győztes terv, mert roppantul passzol a történet cselekményéhez.

Véleményem a könyvről.... 

Nehéz szavakat találnom rá, mert irtó sok érzést kiváltott belőlem. Egyszerűen magával ragadt a történet és egy totális érzelmi hullámvasúttá vált az egész. Már a fülszöveg is sok mindent elárult, de nem gondoltam volna, hogy ennyire megfog, mert egyszerűen képtelen voltam letenni, annyira tudni akartam, mi lesz a vége. Leginkább az érdekelt, mi is történt Laura húgával, pontosabban a kiváltó indíték birizgálta a fantáziámat, hogy vajon miért is történt az, ami.

Megkönnyítette az olvasásomat az, hogy imádom Chiara írói stílusát, mert szépen tud fogalmazni, illetve olvastatja magát a Repülj, szitakötő!. Az írónő nagyon jól áttudja adni az érzelmeket, a fájdalmat, néhol én is kissé megkönnyeztem az olvasottakat. A Pillangólány óta imádom, ahogyan fogalmaz, ahogy lefesti a színeket, érzéseket, érzelmeket.

Laura egy nagyon erős karakter, aki próbál megfelelni az elvárásoknak, miközben valamilyen szinten lázad is ellenük. Nem könnyű neki, és sajnáltam a vesztesége miatt, meg azért is, hogy a szülei nem igazán támogatták őt, és nekik fontosabb volt a külsőség, mint az életben maradt gyerekük. Sajnáltam a veszteségét, a gyászát, de annyira tetszettek a gondolatai.

A szülők remekül megalkotott szülök voltak, mivel kidolgozott háttérrel rendelkeztek, bár leginkább az édesanyáról lehet ezt legjobban elmondani. Bár az elején reméltem, csak a gyász váltotta ki belőlük, hogy ilyenek lettek, de amikor összeállt a kép, onnantól tudtam, hogy ők alapjáraton is ilyenek. Főleg az édesanyja bosszantott fel a legjobban, meg a köré kidolgozott szál, amitől kissé megakadtam az olvasásban. Amit művelt, ami kiderült róla, azok mind felbosszantottak, megbotránkoztattak, és minden elismerésem a szerzőnek, aki ennyire jól kidolgozta.

Imádtam Mátét. Még a korkülönbség sem zavart őt illetően, de bennem hiány érzet maradt vele kapcsolatban. Én vártam, hogy az eset után kicsit többet foglalkozik a fiával, de tetszett a szerelmi szál, pláne, ahogy felvezette a szerző, meg ahogyan kibontakoztatta. A férfi próbált ellenállni, de hamar rá kellett jönnie, az érzései ellen nem tud tovább küzdeni. Az nálam kicsit sok volt, hogy Laura édesanyja szó szerint rámászott a tini fiúra, aki részeg állapotban, magatehetetlenül nem tudott semmit sem reagálni, csak másnap döbbent rá a történekre. Fogalmam sincs, hogy tudott ezen túllendülni, mert amit vele tett, az borzalmas volt az én szememben, és értettem Laura felháborodását az anyja irányába, aki így ,,teljesítette" a férje elvárását a gyerekkel kapcsolatban. A nőnek kellett valaki, akivel lefeküdhet, teherbe eshet tőle, de nem tudom elfogadni, hogy erre a ,,szerepre" egy olyan, akkor még szinte gyerek fiút választott, akivel napi szinten találkozott. Azt kívánom, bárcsak egy másik fickót választott volna! Ezt csak még jobban tetézte, amikor a lányának elmesélte, hogyan próbálták fiatalkorában megerőszakolni. Neki igenis tudni kellett volna, hogy milyen érzés, de amíg ő megmenekült, addig Máténak esélyt sem adott, csak önzőn elvette tőle a döntés lehetőségét.

Nagyon sajnáltam Karinát. Szimpatikus volt nekem. Ő az, akit a leginkább sajnáltam, mert fényes jövő állt volna előtte, amitől csúnya módon megfosztották. Jó érzés volt, hogy a gondolatai, szösszenetein keresztül szerepelhetett a lapokon, és ezáltal egy picit jobban megismerhettük. Jobban örültem volna annak, ha még több mindent megtudhattunk volna.

Áron volt a másik olyan karakter, aki jobb sorsot érdemelt volna, de leginkább azt sajnálom, hogy ezen keresztül kellett mennie.

A nyomozás tetszett, nagyon sok gondolat keringett a fejemben, miközben olvastam. Kíváncsi voltam, hogy mi lesz a végkifejlet, mert annyi ötletem volt, ki lehetett a tettes, meg arról is, miért tette. Végül teljesen ledöbbentem, mert erre igazán nem számítottam addig, amíg nem kezdett el gyanússá válni az indíték.

Összességében: remek könyv. 

Nemcsak a veszteségről, a gyász feldolgozásáról szól, hanem kellemes kikapcsolódást nyújt az olvasó számára.

2024. június 12., szerda

Véleményem Monos Anett ~ Szenvedélyes hadviselés (Gyűlöllek szeretni 1.) című könyvéről

 Monos Anett

 Szenvedélyes ​hadviselés (Gyűlöllek szeretni 1.)

 

Besztercy Bálint bokszedző, az egyéjszakás, fájdalommentes kapcsolatok híve. És jól érzi magát a bőrében. Egészen addig, amíg egyik napról a másikra a nyakába nem szakad az edzőterem vezetése, és veszélybe nem kerül a megélhetése. Ezért kényszerű döntést hoz: felad egy hirdetést, hogy lakótársat keres. Ám a lány, aki a hirdetésre jelentkezik, összekuszálja Bálint életét. Pont, ahogy nyolc évvel ezelőtt.

Petrás Adri egy bántalmazó kapcsolatból menekül Budapest túlfelére, egy olcsó albérlet és a biztonság reményében. A nyolcadik kerületben azonban egykori ellenségével, Bálinttal találja szemben magát. Ismét a táncba menekül, hátha megnyugvásra talál. Pont, ahogy nyolc évvel ezelőtt.

Két ellenség.
Egy közös lakás.
Régen osztálytársak.
Most lakótársak.
Fojtó múlt.
Vágytól terhes jelen.

Mi történik, ha két szenvedélyes, makacs, tűzről pattant ember egy légtérbe kerül? Garantált az apokalipszis.

Író: Monos Anett

Kiadó: Skarlát Kiadó

Megjelenési év: 2024

Letölthető: www.skarlatkiado.net

*---*---*

Monos Anett ismeretlen szerző volt a számomra egészen addig a pillanatig, amíg nem készítettem vele >> interjút << mert azóta felkerült a kedvenc szerzőim listájára. Nagyon jó érzés volt megismerni őt a kérdéseim által és sokkal több dolgot megtudni róla. Hamar szimpatikussá vált, éppen ezért is örültem, hogy elolvashattam a regényét, mert olyan megtisztelőnek éreztem. Ebben a bejegyzésben megfogalmazom az őszinte véleményemet a könyvéről. 

 Figyelem!

Cselekményleírást tartalmazhat!

 

,,Egy harcos nem lehet gyenge, márpedig te harcos vagy, baszki!"


A borító....

Bárki bármit mond : ennél nem választhattak volna tökéletesebb borítót. Nálam 10/10-es, mert passzol a történethez, a karakterekhez és annyira figyelemfelkeltő. Kreatív a sok modelles fedlap között, csak remélni tudom, hogy a további részek is hasonló tematikára épülnek majd.

A cselekményről...

Ez a kötet nemcsak a Skarlát Kiadó első debütálása, hanem Monos Anett első komoly regénye is, mivel az írónőnek idáig csak szerkesztései és novellái jelentek meg. Szerintem, sikeresen vette az akadályokat és egy ízig-vérig romantikus regényt kapnak az olvasók, amely sokkal többről szól, mint azt bárki is gondolná, ha rápillant. 

A nyitókötet fiatal felnőttekről szól, akik próbálnak megküzdeni az élet nehézségeivel és olykor viccesebbnél is viccesebb helyzetekbe kerülnek, miközben küzdenek a felszínen maradásért. El kell ismernem, nem mindig volt könnyű dolguk a karaktereknek, de szerintem roppantul jól lavíroztak az élet buktatói között. Akadtak benne dühítő pillanatok, fájdalmas szenvedések, vicces beszólások, kínos szituációk, meg úgy minden, amiket az élet magával hordoz. 

,,– Szóval, ha újrakezdhetné, nem jönne össze vele?
Lenke néni töprengőn elhúzta a száját.
– De – felelte végül. – Kötélnek állnék, mert a viharok között sokszor előbukkant a szivárvány is."

 Roppantul érdekes volt, ahogy a szerző az elejétől kezdve egészen a végéig fenntartotta a feszültséget, nem ült le a cselekmény, szinte olvastatta magát az egész történet. Jó, ebben szerepet játszott az is, hogy Anett egyik legnagyobb erőssége az érzelmek átadása, ami minden tekintetben remekül átjöttek. Úgy írt kemény témákról, hogy szinte a bőrömön éreztem Adri vagy Bálint fájdalmát, miközben voltak olyan jelenetek, pillanatok, amikor hangosan nevettem a beszólásaikon. 

 ,,Túl sok minden történt egy nap alatt, most már csak le akartam feküdni, és másnap nem a saját életemben felébredni."

Komoly, kemény témák: brutális, hogy mennyire jól áttudta adni az iskolai bántalmazást, amit nem csak átélni nehéz, de írni is róla. Sokan bele sem gondolnak, hány ember életét tette tönkre, és ebben a műben tetszett, ahogy a karakterek kezelték a múltat. Engem mégis a párkapcsolati erőszak fogott meg a legjobban, és az, ahogyan Adrienn minden tekintetben megerősödött, mert azokról a gondolatokról imádtam olvasni. 

Ellenségekből ~ szerelmesek, vagy ahogyan mostanság annyira népszerű enemies to lovers

Rajongok az ilyen történetekért, szóval a fülszöveggel engem már az elején megfogtak. Adott lett az olvasók számára két olyan karakter, akik mélységesen fájó sebeket hordoznak magukban, mégis annyira lehet nekik drukkolni. A csipkelődéseiken, beszólásaikon többször is felnevettem, annyira ütősre sikeredtek. Az egész helyzet adta magát, bár néhol eléggé rezgett a léc és tényleg félő volt, hogy Adrienn vagy Bálint kinyírja a másikat. Ők totálisan utálták egymást, és ez nem túlzás, köszönhetően a közös múltjuknak, amiből itt-ott részletet kaptunk, ahogyan egyre jobban megismertük őket. 

,,– Mi volt közöttetek? – tenyerelt bele a közepébe kertelés nélkül.
– Semmi és mégis túl sok."

A váltott szemszög sokkal jobb volt, mintha csak egy nézőpontból követhettük volna az eseményeket, ezt igazán ötletesnek találtam. 

A mellékkarakterek háttértörténete néhol érdekesebb volt a számomra, és még többet olvastam volna Tomáról. Nagyon remélem, hogy a folytatásban ugyanolyan nagy szerepet kap, mint az első részben, mert ő üde színfoltja lett a cselekménynek. Szerintem ő dobta fel a leginkább, illetve a bölcs tanácsai, vicces megszólalásai sokat lendített az események alakulásában. Nálam ő lett a tökéletes befutó, természetesen csak Adri és Bálint után.

Imádtam, hogy szerepet kapott benne a sport, de mégsem annyira, hogy uralja az eseményeket, vagy túl bonyolítsa, vagy felesleges dolgokkal töltse ki az oldalakat, mert én a romantikus pillanatokra sokkal inkább kíváncsi voltam, mint a bokszra. A kémi jobban működött, mint az edzés, és szerintem abból is éppen elegendőt kap az olvasó, gondolok itt Adri és Bálint közös pillanataira, vagy Bálintra, amikor mentorként segített a kis védencének. 

Furcsa vagyok, de őszintén, én kissé megijedtem, amikor megláttam, hogy hány oldalas, mert irtó soknak tartottam, aztán a végére meg úgy olvastam volna még plusz száz oldalt. 

Összegezve: én bátran ajánlom azoknak, akik szeretnének egy jó, romantikus, new adult regényt olvasni, ami komoly témákról szól.  Olvastatja magát, és szinte pörögnek az oldalak, ahogyan kiteljesedik, ehhez pedig hozzájárul a könnyed nyelvezet, humoros szituációk és szimpatikus karakterek.