2019. november 14., csütörtök

Véleményem Szurovecz Kitti "A ​kisemmizett angyal" című könyvéről


Szurovecz Kitti
A ​kisemmizett angyal


A tizenhat éves Mia, a Nyírségből származó szegény lány prostitúcióra kényszerül. Panka, a jómódú budai vállalkozók hasonló korú lánya emberkereskedők karmai közé kerül. A két lány közös kálváriája egy nyolcadik kerületi garzonban kezdődik. A rabságban mély barátság szövődik közöttük, Mia el is határozza, hogy megszökteti Pankát, még mielőtt elvinnék őt külföldre. Az események azonban nem várt fordulatot vesznek, így Mia hamarosan az üldözöttek listájára kerül.
Szurovecz Kitti izgalmas, megdöbbentő története bár fikció, megtörtént eseményeken alapul. Vajon milyen a hazai emberkereskedelem és a szervezett prostitúció? Honnan szerzik be a lányokat? Milyen esélye van egy nagyon szegény és egy tehetős fiatalkorúnak ugyanolyan körülmények között? Mi történik, ha megromlik az egészségük, vagy felmerül egy váratlan probléma? Van bármiféle kiút? Ki lehet szállni? Ki segíthet?


Köszönöm a könyvet az Athenaeum Kiadónak

,,Ha az ember életben akar maradni, olykor kénytelen félretenni az elveit. A túlélési ösztön mindent felülír – ezt az elmúlt napokban nagyon is megtanultam.”


Figyelem!
Cselekményleírást tartalmazhat!



A könyvről röviden…

A fülszöveg bőséges információkat csepegtet az olvasó számára, mégsem elegendőt ahhoz, hogy a teljes történetet elárulja. Az egyik lányt Pankának hívják, aki jómódú családból származik, míg a vele egyidős Mia már cseppet sem mondható ilyen szerencsésnek. Kettejük kalandját követhetjük végig Szurovecz Kitti A ​kisemmizett angyal című könyvében.


Első benyomásom…


Amikor a kezembe került a könyv, életem egyik legnehezebb időszakán mentem keresztül, és csak ez a regény volt képes kizökkenteni belőle. Kíváncsi voltam, mit képes kihozni belőle a szerző. Már megszoktam, hogy az írónő tabutémákat pedzeget, így meg sem lepett a könyv tartalma. A Hópelyhek ​ a válladon, illetve A ​sokszívű után egy sokkal sötétebb világba enged bepillantást. Egy olyan világba, amely az életünk sötét része, és valamilyen szinten már mindenki találkozott  vele. Szerintem, Kitti célja ezzel az egésszel nem az volt, hogy az emberek szájába rágja a rémes valóságot, hanem felhívja a figyelmünket arra, hogy igen is tehetünk ellene. Naponta látom az interneten megosztva, hogy fiatal lányok tűnnek el nyomtalanul, akiknek a képeivel később tele lesz a közösségi média felülete, és sajnos rosszabb esetben sohasem derül ki mi lett az eltűntek sorsa. Közülük sokakat nagy valószínűséggel külföldre visznek, hogy kint prostituáltként futtassák őket. Ilyen rosszabbnál is rosszabb embertörténetekkel vannak tele a hírek, amik megrázzák az ember lelkivilágát. Kevesen beszélnek róla, mégis ez egy olyan jelenség, amiről igenis beszélni kell, és tenni ellene. 

*--*

Először Panka karakterével kezdeném a benyomásom felvázolását. Őt már a legelső oldalakon sem csíptem. Tipikusan az a karakter volt, akit egyszerűen nem tudtam megsajnálni, vagy éppen megszeretni a viselkedése miatt. Ő volt számomra az elkényeztetett hercegnőcske, aki fellázadt a szülei ellen, amiért változás állt be az életében. Jó, itt kicsit megértettem a cselekedetét, illetve némileg még képes voltam átérezni a szenvedését, amit az édesanyja új párja iránti harag váltott ki belőle.  Azt már cseppet sem tudtam tolerálni, hogy ezt gyermeteg viselkedéssel reagálta le. Felelőtlen volt, és hiába lehet azzal mentegetni őt, hogy még tinédzser, igen is felelőtlen volt. Ezért piros pont Kittinek, mert tökéletesen bemutatta, hogy a lányok, akik áldozatul esnek az ilyen mocskoknak, nagyobb részben pontosan olyanok, mint Panka. Tisztelet a kivételnek. Az, hogy pontosan mi történik vele, hogy kerül az emberkereskedők karmai közé, nem árulom el, inkább javaslom, mindenki olvassa el, és vonja le a saját konzekvenciáját róla.

­*--­*

A másik főkarakter, akinek a szemén keresztül nyomon követhetjük az eseményeket, az nem más, mint Mia, a Nyírségből származó szegény lány. Egyedül nevelte őt a testvéreivel együtt az édesanyja, egy eléggé kilátástalan helyzetben. Ekkor jött képbe a prostitúció, mert jobb élet reményében Miának választás hiányában áruba kellett bocsátania a testét, hogy támogatni tudja a családját.  A valóságban, ezt nevezik könnyű pénzforrásnak, pedig semmi könnyű nincs benne, sőt kifejezetten pokoli körülményeken kell keresztül menniük a futtatottaknak.
Nála semmi olyan gondom nem volt, mint Panka esetében. Sokkal hitelesebb, illetve szimpatikusabb, kidolgozottabb karakter volt számomra, mint a másik lány. Az elejétől kezdve érdekesebbnek tűnt, egy igazán kedvelhető személynek, aki miatt megérte elolvasni. Leginkább az ő sorsa érdekelt, hogy a naiv lánykából, hogyan marad a sok borzalom ellenére is, erős támasz Panka számára. Az már csak hab volt a tortán, ahogy oldalról – oldalra összebarátkoztak egymással, és onnantól kezdve Panka sem volt annyira zavaró számomra. Izgatottan vártam, hogyan sikerül megmenekülniük a szorító slamasztikából.

Ami tetszett… 

Az alapszituáció nagyon tetszetős, mert kevesen írnak ilyen témában, és a karakterek is eléggé hitelesek. A történet vezetés sem volt rossz, ahogyan az sem, hogyan csűrte – csavarta a szálakat az írónő. Az itt – ott beleszőtt valóságban megtörtént események, még inkább lendítettek a cselekményen. A lelki világot is átadta, ahogyan Panka jellemfejlődését is szépen levázolta. Ez tetszett.

Ami nem tetszett benne…

A vége számomra túlságosan szirupos lett. Nem az zavart, hogy minden megoldódott, hanem ahogy lezárta a regényt. Számomra egy kicsit hihetetlen, hogy ennyire nem hagyott bennük nyomot. Jó, tudom tündérmese, amire mindenki vágyik, de ha már ilyen jól levezeti, megírja, ne vágja tönkre így. A rosszak mindannyian meglakoltak, a jók elnyerték a jutalmukat, és mindenki úszik a boldogságban.

Amiért ajánlom másoknak is…

Nagyon tanulságos, és példaként is szolgálhat a fiatalság előtt. Emellett, aki kedveli a cseppet sem könnyed történetet, amely izgalmakat is tartogat, annak tökéletes ez a könyv. 

A regényt itt tudjátok beszerezni ~~> www.lira.hu ~ Szurovecz Kitti : A kisemmizett angyal  

A szerző hivatalos oldala ~~> Szurovecz Kitti szerzői oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.