2024. október 21., hétfő

ISMERD MEG HAZÁNK ÍRÓIT ~ Elena Honoria

 Kérdezz-felek interjú Elena Honoria írónővel 

Gyere és ismerd meg Elenát, a népszerű romantikus szerzőt


1. Kedves Elena, tudnál kicsit mesélni magadról? 

Kislánykorom óta nagyon-nagyon szeretek olvasni. Iskolás korom óta szerves része az életemnek. A romantikus történetek állnak hozzám a legközelebb, de mára szinte az összes zsánerben olvastam valamit. A könyvek mellett a másik nagy szenvedély az életemben sokáig a balett volt. Közel 10 évig táncoltam egy amatőr társulatban. Rengeteg fellépés, versenyek, nyári közösségi programok színesítették fiatalkori éveimet.

2. Hogyan vette kezdetét az írói pályafutásod? 

 Az írás viszonylag későn csöppent az életembe, ennek oka, hogy eddig még nem voltam rá megérve. Nem találtam elég kiforrottnak a történeteimet, nem voltam velük megelégedve annyira, hogy az olvasók elé tárjam. 2020 augusztusában kezdődött írói pályafutásom. Addig leginkább a fióknak írtam a történeteimet. 2020 nyarán, az egyik barátnőm felvetette, mi lenne, ha nemcsak „magamnak” írnék, hanem létrehoznék egy Facebook oldalt. Néhány napig rágódtam csak rajta, végül belevágtam és kiléptem az olvasók elé. Nagy lelkesedéssel és lendülettel 2020. szeptember 5-én létrehoztam Elena Honoria írói oldalát. Innen pedig nem volt megállás, elkészült írói weboldalam is, ahová kezdetben novellák és rövid történetek kerültek fel, később pedig a megjelent könyveimmel kapcsolatos információk is ide kerültek fel.

3. Mennyi időbe telik számodra megírni egy regényt? 

Nagyon változó, ez mindig függ, hogy éppen mennyi időm marad az írásra. Nagy általánosságban azt lehet mondani, hogy három-négy hónapra szükségem van egy-egy kézirat teljes megírására.

4. Mit szeretsz a legjobban az írásban?  

Számomra az írás a teljes kikapcsolódást jelenti. Kiszakít a hétköznapi életemből és egy olyan világba visz, amiben azzá válhatok, akivé csak szeretnék. Én alkotom a szabályokat, én hozok meg minden döntést. Így aktív szereplőjévé válok a történetnek. Emellett lelkileg feltölt és erőt ad az írás. Az olvasók szeretete és biztatása pedig annyi örömet és boldog pillanatot okoz, hogy kárpótol a nehéz percekért.

5. Honnét jöttek a köteteid ötlete ?

Nagyon gyorsan ki tud bennem bontakozni egy-egy történet, ha rátalálok egy gondolatmorzsára. Ennek elindítója lehet egy film, zene, könyv vagy egy beszélgetés. Sosem erőltetem az ötleteket, hagyom, hogy kószáljon bennem a téma. Aztán ha jónak, izgalmasnak ítélem és szívesen foglalkoznék vele részletesebben, akkor nem engedem el. Előkapok egy papírfecnit, vagy a telefonom, és néhány szót/mondatot felvázolok, hogy ne felejtsem el, amíg oda nem jutok, hogy részletesebben kifejtsem.

6. Ha jól tudom, akkor az első megjelent novellád a Cukorfalat volt. Miért éppen ezt a címet választottad neki?

Igen, jól tudod, a Cukorfalat az első megjelent alkotásom. Sokáig nem találtam megfelelő címet neki, de az egyik családtagom a segítségemre sietett és amikor elolvasta rögtön rávágta: Cukorfalat. Annyira megtetszett, hogy nem is kerestem tovább. Egyébként még a blogomra írtam ennek a novellának a rövidített változatát. Amikor Saci történetét nyilvánossá tettem a weben, sokáig bennem maradt a sztori. Tovább gondoltam az eseményeket, illetve azt vettem észre, hogy a másik két szereplő szemszögén is sokat agyalok. Így 2021 decemberében egy rövid vázlat után nekiálltam a kibővített novella megírásának. Annyira beszippantott a három főszereplő gondolat és érzelemvilága, hogy hamar elkészültem a nyers kézirattal.

7. A Varázslónővel a fantasy világába kalauzoltad az olvasókat. Milyen volt megalkotni az alapcselekményt? 

Egyszerre volt izgalmas és kreatív folyamat, tele kihívásokkal és inspirációval. A Varázslónő az első olyan történetem, amiben a fantasy világ adja az alapot. Ki kellett lépnem a komfortzónámból, annak ellenére, hogy romantikus történetről beszélünk. Az alapcselekmény megalkotása közben az is vezérelt, hogy a romantikus kapcsolat szervesen illeszkedjen a fantasy világ konfliktusaiba. Így a szerelem nemcsak a történet egy része, hanem a cselekmény központi mozgatórugója lett. A karakterek döntései, tettei, és a közöttük lévő érzelmi kötelékek mind befolyásolták a világ alakulását.

8. A Lélekszilánkokban 4 történet bontakozik ki. Ha választanod kellene, akkor melyik áll hozzád a legközelebb?  

A Szemfényvesztést érzem a legközelebb magamhoz. A négy közül ez a kedvencem. Mindig foglalkoztatott a kérdés, hogyan alakulna az életem, ha valami oknál fogva elfelejtenék néhány évet az életemből. Hogyan folytatódnának a meglévő kapcsolataim, illetve mennyire lenne hatással rám, ha később visszatérne minden emlékem és akkor kéne sok mindennel szembenéznem. Szerintem ez egy nagyon érdekes és izgalmas kérdés.

9. Most jelent meg a Szívembe zárva című köteted e-könyv változata. Mit lehet róla tudni? 

 Maradtam a romantikus zsánernél, de ismét belecsempésztem a történetbe egy kis misztikumot. Valahol A Varázslónő és a Lélekszilánkok között tudnám elhelyezni ezt a könyvemet. Nem mondanám fantasynek, de nem is egy „szimpla” szerelmes történet. Ami viszont újdonság, hogy egy háromrészes történet első köteteként jelent meg, illetve nyomtatásban novemberben kerül a boltok polcaira.

10. Hogy kezeled a negatív véleményeket? 

Nem mondom, hogy az első regényem megjelenése után nem esett rosszul, amikor olyan véleménnyel találkoztam, ami finoman fogalmazva is eléggé lehúzóra sikerült. Mára úgy érzem sikerül a helyén kezelnem akár a pozitív, akár a negatív véleményeket. Mivel én is imádok olvasni, így pontosan tudom, hogy van ami tetszik, és van ami nem. Ez nem mindig az író hibája, egyszerűen nem vagyunk kompatibilisek a történettel. Ettől függetlenül másnak még lehet nagy kedvenc. Szóval ebből kiindulva, abszolút elfogadom, hogy van, aki szereti a könyveimet, és van, aki nem.

11. Jelenleg dolgozol új köteten? 

Igen. A Szívembe zárva történet második részén dolgozom.

12. Mi a tanácsod a kezdő írók számára?

- Írj rendszeresen. Sokan úgy gondolják, hogy csak akkor kell írni, amikor megjön az ihlet, de valójában a rendszeresség kulcsfontosságú. Próbálj meg napi vagy heti célokat kitűzni. 

- Engedd meg magadnak, hogy hibázz. Az első vázlatok sosem lesznek tökéletesek. Az első lépés, hogy megírd a történetet, még ha nem is hibátlan – a javítás ráér később.

 - Olvass sokat. Az olvasás elengedhetetlen a fejlődéshez. 

- Fogadd el az építő jellegű visszajelzéseket. Kérj véleményt másoktól, legyenek azok írói csoportok, barátok vagy online közösségek. A konstruktív visszajelzések segítenek jobban látni a gyenge pontokat, amiket talán te észre sem veszel. 

- Ne aggódj a trendek miatt. Fontos, hogy azt írd, ami érdekel, ne pedig azt, ami éppen népszerű. A trendek gyorsan változnak, de egy hiteles, személyes történet sokkal többet ér, mint egy divatos, de üres alkotás.

 - Légy kitartó, és élvezd az alkotás folyamatot. Az írás nem csak a végeredményről szól. Élvezd a felfedezés, a teremtés folyamatát. Minden egyes írás, még ha nem is tökéletes, közelebb visz ahhoz, hogy jobb íróvá válj. Az alkotás öröme a legfontosabb!

 

Az írónő szerzői oldala ~~>  Elena Honoria író